Mikrocement je nedvojbeno jedan od najvećih trendova u uređenju interijera. To je zbog njegove svestranosti i sposobnosti prilagođavanja svim stilovima uređenja. Svestranost koja djelomično odgovara širokom rasponu dostupnih boja mikrocementa, koje Vam omogućuju stvaranje jedinstvenih ukrasnih završnih obrada.

U ovom članku ćemo Vam pokazati koje se mikrocementne boje najčešće koriste i kako ih primijeniti u različitim prostorima kako biste izvukli maksimum iz njih.

Boje mikrocementa: mnogo više od bijelog mikrocementa i sivog mikrocementa

Kada razmišljamo o mikrocementu i bojama za uređenje različitih prostora, prve nijanse koje nam padaju na pamet nedvojbeno su sivi mikrocement i bijeli mikrocement. Dvije omiljene boje mikrocementa za pokrivanje svih vrsta površina kako u zatvorenom tako i na otvorenom.

Činjenica da su to najčešće korištene mikrocementne boje ne znači da su to jedina opcija. Zapravo, raspon boja mikrocementa nadilazi to. Bez obzira na potrebu i dekorativni stil koji želite dati određenom okruženju, postoji mikrocementna boja koja savršeno pristaje.

Ako sumnjate koju boju preferirate, u nastavku vam dajemo 4 savjeta koji će vam pomoći da odaberete boju mikrocementa koja najbolje odgovara prostoru koji želite renovirati.

Microcement

OXYDA LUNA, Rivedil catalog

4 savjeta za odabir boje mikrocementa ovisno o prostoru

Prije nego što odaberete koje su boje mikrocementa najprikladnije za različite prostorije, potrebno je napraviti malu analizu karakteristika konkretnog prostora koji želimo ukrasiti mikrocementom u boji.

Uzmite u obzir naše 4 preporuke da biste se odlučili za boju mikrocementa.

1. Koju vrstu svjetla ima soba?
Prirodno svjetlo je ključ za odabir boje mikrocementa. Ako je prostor izložen suncu više sati dnevno, mogu se odabrati tamnije boje; ali ako se radi o unutarnjoj prostoriji koja ne prima izravnu svjetlost izvana, bolje je odlučiti se za prigušenije i manje zasićene tonove.

Ako je pri odabiru boje mikrocementa važno prirodno svjetlo, ni umjetno svjetlo ne zaostaje. Također treba uzeti u obzir vrstu uređaja ili žarulje koja će se koristiti za osvjetljavanje prostorije tijekom sati kada ne dobiva prirodno svjetlo.

Ovo je ključno, posebno zimi. Imajte na umu da hladne LED diode smanjuju živopisnost boja, dok tople LED diode naglašavaju tu toplinu, a halogeni daju bijelo svjetlo koje pojačava boje.

2. Pridržavati se pravila 60 – 30 – 10 kako biste odabrali boju mikrocementa – ili ipak ne

Mnogi stručnjaci za uređenje i dizajn interijera preporučuju korištenje maksimalno 3 boje za uređenje prostora, pri čemu 60% odgovara osnovnoj boji, 30% komplementarnoj boji i 10% akcentnoj boji. Pravilo koje može uključivati ​​čak i četvrtu boju ako je jedna od njih neutralna.

Međutim, istina je da obojeni mikrocement zbog svoje različite teksture obogaćuje mnogo više od jednostavne boje. To omogućuje smanjenje broja mikrocementnih boja koje se koriste u prostoriji na 2 ili čak 1, a konačni rezultat je jednako impresivan.

Microcement

Izvor: Rivedil Croatia – Oxyda microcement Luna, bojan Persiom

3. Veličina prostorije, ključ mikrocementnih boja

Dimenzije prostorije odlučujuće su u pronalaženju najprikladnijih boja mikrocementa. Dok odabir tamnijih nijansi znatno smanjuje prostor, svjetlije i neutralnije nijanse pogoduju prostranosti prostorije.

To se događa sa svijetlim mikrocementnim bojama, čiji je vizualni osjet mnogo veće amplitude. Iz tog razloga preporučamo korištenje neutralne i svijetle boje mikrocementa, kao što je bijeli mikrocement, kako bi se malim prostorima dao veći značaj. Ovo će učiniti da se soba čini mnogo većom nego što stvarno jest.

Ako tome dodamo i sposobnost mikrocementa da reflektira i pojačava prirodnu svjetlost, čini ga idealnim materijalom za male prostorije poput kupaonice.

4. Različite prostorije, različite boje mikrocementa

Svaki prostor zahtijeva različite boje mikrocementa kako bi odgovarao atmosferi i stilu koji mu želite dati. Nije isto pokriti dnevni boravak mikrocementom u boji kao na primjer kuhinju, zar ne? Ovo pravilo ne vrijedi ukoliko se radi o “open space” prostoru te u tom slučaju svakako manje je više i poželjno bi bilo zadržati se na jednome tonu.

U slučaju spavaće sobe, cilj je prenijeti osjećaj mira i smirenosti kroz dekoraciju. Iz tog razloga preporuča se korištenje mikrocementnih boja u toplijim i nježnijim tonovima, jer su one najprikladnije za stvaranje željene atmosfere odmora i opuštanja. Pogriješiti nećete ni sa zemljanim tonovima.

S druge strane, ako se radi o prostoriji u kojoj se djeca igraju, prikladnije su intenzivnije i življe boje mikrocementa.

Za modernije i industrijske stilove ističu se sivi mikrocement i crni mikrocement, koji u kombinaciji s ostalim karakteristikama prostorije koje smo gore objasnili daju svjetlost i osobnost na uravnotežen način.

5 mikrocementnih boja koje postavljaju trendove

Kako biste izvukli maksimum iz mikrocementa, bitno je odabrati prave boje, jer nije riječ samo o promjeni tona određene prostorije, već i o tome da joj date vlastiti identitet.

Iz tog razloga u nastavku otkrivamo 5 najčešće korištenih boja mikrocementa u unutarnjem i vanjskom uređenju. 5 trendi mikrocementnih boja i uz naše savjete naučit ćete kako ih pravilno kombinirati.

Crni mikrocement, crna se vratila

Crna je elegantna i odvažna. Ovo, dodano teksturi postignutoj korištenjem crnog mikrocementa, omogućuje vam da dodate dašak sofisticiranosti u različite prostorije u Vašem domu.

Ako se odlučite za crni mikrocement i želite ga nanijeti na cijeli zid, učinite to u prostoriji s visokim stropovima i dobrom rasvjetom. A kako biste uravnotežili snagu crnog mikrocementa, izvrsna je ideja kombinirati ga s manje intenzivnim tonovima poput bijele, sive ili bež.

Iako za neke kulture crna boja prenosi tugu, primjenom crnog mikrocementa dobivate teksturu koja joj daje život i vlastiti identitet. Osim toga, savršeno se kombinira s malim ukrasnim elementima u svijetlim bojama i suprotstavit će se trezvenosti boja.

Sivi mikrocement za postizanje industrijskog stila

U rasponu mikrocementnih boja, siva je jedna od najraširenijih zbog svoje velike svestranosti i prilagodljivosti mnogim stilovima.

Sivi mikrocement savršen je za podove, stropove i zidove kao i za stepenice i namještaj. Kombiniranje različitih nijansi sivog mikrocementa rezultirat će kontrastnim ukrasom. Mikrocementna boja koja se savršeno slaže s namještajem od drveta, kože ili željeza.

Microcement

Izvor: Rivedil Croatia – Oxyda microcement u stubištu obiteljske kuće u Varaždinu

Bijeli mikrocement, dvostruka svjetlina

Sviđa nam se sve o bijelom mikrocementu; njegova svjetlina, bezvremenost, svestranost i sposobnost prilagođavanja svim dekorativnim stilovima. Ova boja povezana je sa značenjima kao što su čistoća, red, jednostavnost, što je čini savršenom za sve prostorije.

Ne treba se bojati kombiniranja s drugim dostupnim mikrocementnim bojama. Gotovo sigurno ćete postići pobjedničku kompoziciju. Ako se bojite da će soba biti dosadna i hladna, ne brinite; postoji beskonačan broj nijansi bijelog mikrocementa koji će vam omogućiti da pobjegnete od totalne bijele boje i dat će Vam domaći osjećaj.

Microcement

OXYDA BAMBOO

Bež mikrocement, uvijek uspjeh u minimalizmu

Veliki rival bijelom mikrocementu nedvojbeno je bež mikrocement. Ako su za prostor poželjni svijetli tonovi, ali je već prepun prirodnog svjetla, bež mikrocement na zidovima bit će jedna od najboljih alternativa za izbjegavanje izgleda koji je previše aseptičan i sjajan.

Štoviše, jedna od vrlina bež mikrocementa je da se kombinira s hladnim i toplim bojama. Ova neutralna i elegantna mikrocementna boja uklopit će se u svaku prostoriju, bilo tradicionalnu ili modernu.

Arena, najprirodnija mikrocementna boja

Ako smo ranije govorili o bež mikrocementu kao neizostavnom neutralnom, pješčani mikrocement ne zaostaje mnogo u rangu najčešće korištenih mikrocementnih boja.

Idealno ga je kombinirati s organskim materijalima kao što su kamen i drvo kako bi se dobio vrlo ugodan završni dodir. Tepisi s prirodnim vlaknima ili toplim bojama siguran su hit kada je u pitanju kombiniranje pješčanog mikrocementa u prostorijama.

Također, zahvaljujući teksturi koju daje nanošenje pješčanog mikrocementa, dojam će biti tako skladnih završnih obrada da će se stopiti s ostalim elementima u kući. Nedvojbeno je mikrocementna boja koja se ne može propustiti ako se prostor koji se ukrašava uroni u prirodno okruženje.

Sada kada ste otkrili najzanimljivije boje mikrocementa i sve što vam je potrebno za njihovu kombinaciju, bliže ste postizanju dekorativnog stila kakav ste oduvijek željeli.